150 anys d'emprenedors humanitaris

 

 

Voluntaris de la Creu Roja a L'Alt Maresme

 

Acte d’homenatge a les víctimes un any després de l’accident de Germanwings

 

Un any després de l’accident aeri de Germanwings als Alps francesos del vol Barcelona-Düsseldorf, s’ha celebrat un

 acte d’homenatge a les víctimes a la Terminal 2 de l’aeroport de Barcelona-El Prat. En l’acte, organitzat per l’Associació d’afectats del vol GWI 9525 als Alps, hi han participat prop de 40 representants de la Creu Roja. Després de l’accident aeri del 24 de març de 2015, un equip de 160 membres de la Creu Roja va donar suport psicosocial als familiars en diferents escenaris de l’emergència.


 Durant l’homenatge, hi ha intervingut un representant dels diferents cossos d’emergència, institucions i col·lectius, que van actuar davant de l’accident aeri per donar suport als familiars dels afectats, entre ells assistents socials, Mossos d’Equadra, Guàrdia Civil, Protecció Civil de la Generalitat i de l’Estat, Policia Local del Prat, el SEM,  

personal de l’Aeroport del Prat, a més de la Creu Roja. També s’ha comptat amb el parlament 

de Silvia Chaves, de l’Associació de Víctimes, així com amb la presència de representants de la companyia Lufthansa, del Consulat Alemany i de l’Ajuntament del Prat.
 En representació de la Creu Roja a Catalunya, hi han assistit el seu vicepresident primer, Josep Quitet, i Jordi Martori, responsable de l’ERIE Psicosocial de l’entitat a Catalunya, que ha intervingut durant l’acte per recordar la tasca d’aquest equip davant de l’accident aeri. “Escoltar, acompanyar, facilitar, atendre…” és “el que el voluntariat va voler donar a totes les famílies amb què va compartir aquells dies” – ha assegurat Martori (s’adjunta el seu discurs). També ha assistit a l’homenatge Jordi Hueto, president de la Creu Roja al Prat. 

L’acte s’ha celebrat en presència de Yves Saint-Geours, ambaixador de França a Espanya, Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya, Mariano Rajoy, president del govern espanyol en funcions, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

 
Durant l’acte commemoratiu, els membres de l’Associació han descobert una placa en record de les víctimes. També s’han fet ofrenes florals i lectura de poemes, acompanyades de música en directe.
 
Simultàniament, a l’Aeroport de Düsseldorf (Alemanya) s’ha celebrat un acte similar en record i homenatge de les víctimes alemanyes. A més, avui mateix, se celebra un altre homenatge a les víctimes a Marsella.  

II Trobada de Vehicles de Cossos Policials i d'Emergències a Pineda de Mar

El passat dissabte 30 de gener La Creu Roja Alt Maresme ha participat en la II Trobada de Vehicles de Cossos Policials i   d'Emergències organitzada pel Ajuntament de Pineda de Mar, amb la col·laboració de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) i de la Policia Local de Pineda.

 Més d'una cinquantena de participants, Associacions de Voluntaris, Cossos de Seguretat i Cossos d'Emergències, varen mostrar als assistents les dotacions i els recursos amb els quals conten, i quin és el seu funcionament davant les situacions d'emergències i de protecció civil.

La Creu Roja ha participat amb:
- Cobertura sanitària en l'activitat durant tot el dia.
- 1 taller de DEA i SVB pels visitants
- Participació amb el simulacre final amb l'embarcació i l'helicòpter
- 1 ambulància SVB
- 1 ambulància SVA
- 1 tango + moto aquàtica
- 1 "xurrera" (vehicle d'avituallament)

 

​Accés al àlbum fotogràfic.

http://creurojaaltmaresme.org/Recorts/Vehiculos

La Creu Roja reparteix més de 3.000 ajuts per facilitar la tornada a l’escola dels infants en risc

L’entitat recorda que 8 de cada 10 famílies en situació vulnerable no poden facilitar als seus fills tot el que cal per anar a escola.

L’entitat distribuirà ajudes de vestuari per un valor total de 100.000 euros a 900 infants en risc, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. A més, Creu Roja Joventut repartirà bambes i motxilles a 1.601 infants.

Amb fons propis, la Creu Roja repartirà 25.000 euros en ajudes per a llibres de text, material escolar, quotes d’AMPA i matrícules a 200 infants.

La institució humanitària preveu distribuir beques d’alimentació tant a primària i secundària a prop d’un miler d’infants i joves aquest curs escolar.

La Creu Roja insta a l’administració a accelerar els tràmits per concedir beques públiques de menjador als infants en situació vulnerable.

 

La Creu Roja a Catalunya repartirà enguany més de 3.000 ajudes per facilitar el retorn a l’escola dels infants en situació de vulnerabilitat. Es tracta d’ajudes per cobrir diverses necessitats vinculades al retorn a les aules, relacionades amb el vestuari, els llibres de text i la resta del material escolar, les quotes d’AMPA, les matrícules o les beques de menjador.

Pel que fa a les ajudes de vestuari, la Creu Roja, amb el suport econòmic del Departament de Benestar Social i Família la Generalitat, distribuirà ajudes per valor de 100.000 euros entre 900 infants en risc de tot Catalunya. A aquests ajuts, cal afegir la distribució de 1.064 bambes i 1.601 motxilles que farà Creu Roja Joventut entre nens 

i nenes en situació vulnerable d’arreu del país, així com els ajust de vestuari que reparteixen les assemblees locals i comarcals, cadascuna en el seu àmbit territorial. D’aquesta manera, la Creu Roja vol garantir l’accés a vestuari i calçat bàsic d’hivern  (xandalls, samarretes, abrics, pantalons, jerseis, botes, calçat esportiu…) entre els infants en risc menors de 16 anys.

Per ajudar a cobrir altres despeses d’escolarització, la Creu Roja destinarà 25.000 euros dels seus fons propis, ja sigui per a l’adquisició de llibres de text o material escolar, o per pagar les quotes d’AMPA o matrícules. En total, es distribuiran més de 200 ajuts directes. Per seleccionar els infants beneficiaris d’aquests ajuts i dels de vestuari, s’ha de tingut en compte que les seves famílies tinguin uns ingressos inferiors o iguals a 53

2,51 euros mensuals més 125 € addicionals per cada fill o filla o persona dependent a càrrec, el llindar marcat per l’IPREM (Índex Públic de Renda d’Efectes Múltiples).

Coincidint amb el retorn a les aules, la Creu Roja també demana a l’administració pública que acceleri els tràmits per concedir les beques públiques de menjador als infants que ho necessitin, ja que diversos consells comarcals encara no han finalitzat els processos d’assignació de beques.

Per complementar els ajuts de l’administració, la Creu Roja distribueix beques de menjador a primària entre aquells infants en situació vulnerable que no tinguin les necessitats cobertes amb beques pública. D’altra banda, per als estudiants de secundària en situació vulnerable, seguirà desenvolupant el projecte #Menjarsalinsti, que facilita un àpat al dia als joves mitjançant dues vies. En el cas dels instituts que tenen menjador disponible, la Creu Roja els distribueix els àpats en aquests espais, amb el suport de voluntariat, que, a mé

s realitza activitats de lleure després de dinar. En el cas dels instituts que no tenen menjador, la Creu Roja reparteix targetes de prepagament a les seves famílies, amb l’import equivalent al cost dels àpats, perquè puguin preparar el menjar a casa seva.

També cal recordar que, durant aquest estiu, la Creu Roja han repartit targetes de prepagament per a 4.539 infants en risc. Així, les seves famílies els poden comprar aliments, mentre els menjadors escolars estan tancats durant les vacances.

La pobresa infantil a Catalunya, a l’alça

La institució humanitària recorda que 8 de cada 10 famílies en situació vulnerable no poden facilitar als seus fills tot el que necessiten per anar l’escola. Això afecta el seu rendiment acadèmic i la seva salut emocional del 77% dels casos, segons dades de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya (2013). 

El darrer estudi d’aquest Observatori (2015) també indica que el 92% de les famílies en situació vulnerable ateses per la Creu Roja pateixen inseguretat alimentària a la llar (El 29,5%, lleu; el 40,7%, moderada i el 21,7%, severa). En quant a la població general, les darreres dades de l’Idescat indiquen que la taxa de risc de pobresa entre la infància es va incrementar 1,5 punts entre 2013 i 2014 fins arribar al 28,8%.

 

La Creu Roja alerta que calen més recursos per atendre els refugiats sobre terreny i per preparar la seva acolllida a Catalunya 09-09-2015

La Creu Roja crida a les administracions i a la ciutadania a col·laborar econòmicament amb l'ajuda humanitària d'urgència per a la població refugiada durant el seu trajecte cap al centre d'Europa.
Per a la Creu Roja, s’està produint un canvi de paradigma en el fenomen migratori a Catalunya, que comportarà que els programes d’acollida i integració contemplin una major diversitat de perfils i calguin més recursos.

En representació de la Creu Roja, han assistit a la cimera el seu president i coordinador a Catalunya, Antoni Aguilera i Enric Morist, respectivament.

La Creu Roja ha alertat que calen més recursos de forma urgent per atendre les persones refugiades en el seu recorregut cap al centre d'Europa, així com per preparar la seva acollida a Catalunya. Així ho ha exposat avui durant la cimera convocada per la Generalitat de Catalunya, on les diverses institucions públiques de Catalunya s'han compromès a facilitar l'acollida de refugiats i donar total suport a les entitats que treballen en aquesta matèria.

A la cimera, hi han assistit la vicepresidenta del govern, Neus Munté, l'alcadessa de Barcelona, Ada Colau, el conseller de la Presidència, Francesc Homs i la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs. També hi han assistit els presidents de les 4 diputacions provincials, els presidents de la FMC (Federació de Municipis de Catalunya) i de l'ACM (Associació Catalana de Municipis), la presidenta del Fons Català de Cooperació i els directors generals d'habitatge, immigració, salut, ensenyament, cooperació internacional, relacions europees, a més de representants de les entitats CEAR, ACSAR i la Creu Roja. En representació de la Creu Roja, hi han assistit el seu president i coordinador a Catalunya, Antoni Aguilera i Enric Morist. A partir d'ara, totes aquestes entitats i institucions constituiran una comissió tècnica operativa, que es reunirà periòdicament per dissenyar els detalls del programa d'acollida.

A l’espera de conèixer exactament quantes persones refugiades podrien arribar a Catalunya (la Generalitat preveu entre 2.000 i 3.000 d'aquí a uns 3 mesos), les diferents institucions i agents socials implicats han acordat atendre-les en dues fases una vegada arribin al nostre país. En una primera fase, es preveu atendre les persones refugiades de forma conjunta en grans equipaments que els garanteixin unes condicions de vida dignes. En una segona fase, ja es cobririen de forma més personalitzada les diverses necessitats de cada persona o família, des de les habitacionals, passant per les sanitàries, educatives, jurídiques, etc. La Creu Roja participarà tant en la primera com en la segona fase i, amb aquesta finalitat, ja està preparant la seva xarxa territorial d'assemblees locals i comarcals per atendre persones refugiades, en col·laboració amb els municipis que mostrin la seva voluntat unànime d'acollir-les. De fet, una vintena d'ajuntaments ja s'han adreçat a la Creu Roja per oferir la seva col·laboració.

Paral·lelament, la Creu Roja està intensificant esforços per cobrir de forma imediatada les necessitats bàsiques de les persones refugiades durant el seu trajecte cap al centre d'Europa. El Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja ja ha destinat 1 milió d'euros de fons propis a aquesta crisi. A més, ha fet una crida per valor de 3 milions d’euros per al conjunt de la crisi de refugiats a Europa i una específicament per a Grècia per valor de 2.791.957 euros per atendre 45.000 persones en 7 mesos.

A la cimera d'avui, també s'ha acordat reforçar aquesta atenció humanitària d'urgència, donant suport econòmic a les entitats que hi estan treballant. La Creu Roja ha alertat que, quan comencin a baixar les temperatures, algunes de les persones refugiades podrien veure greument perjudicada la seva salut en el seu recorregut cap al centre d'Europa i ha cridat a evitar més víctimes mortals per aquesta raó.

L'experiència de la Creu Roja en l'atenció a població refugiada i immigrada

La Creu Roja compta amb una dilatada experiència en l'atenció a persones refugiades, immigrades i sol·licitants d'asil. L’any 1989, la Creu Roja, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i ACSAR, van impulsar la creació del SAIER (Servei d’Atenció a Immigrants, Estrangers i Refugiats). En aquest espai municipal, es troba actualment el Servei de Refugiats i Immigrants de la Creu Roja, entre d’altres entitats. Durant el primer semestre de 2015, aquest servei ha atès 634 persones, més que en tot l’any passat (425). Majoritàriament, procedeixen d’Ucraïna, Síria i també de Somàlia, l’Irak, la República Democràtica del Congo, l’Afganistan, etc. La Creu Roja també compta amb pisos socials d’acollida residencial per a població immigrada i refugiada a Sant Feliu de Llobregat. També cal recordar que la Creu Roja va contribuir a l’acollida de refugiats de Bòsnia l’any 1992 i de Kosovo entre 1998 i 1999.

Un canvi de paradigma en el fenomen migratori a Catalunya

La institució humanitària també ha advertit avui que s’està produint un canvi de paradigma en quant al fenomen migratori a Catalunya. Si fa uns anys el perfil majoritari de la immigració eren persones que havien abandonat el seu país per raons econòmiques, actualment són aquelles que emigren per raó de conflictes. Alhora, el perfil de la immigració s’ha diversificat. Cal tenir en compte que, entre les persones que fugen per conflictes, hi ha persones de perfil molt divers: població que tenia un nivell adquisitiu mig-alt i estudis superiors, persones que partien d’un nivell econòmic i formatiu més baix, famílies amb fills, homes que emigren sols, etc. A més, la Creu Roja adverteix que caldrà destinar més recursos als programes d’acollida i integració i prendre mesures per evitar possibles conflictes entre les noves persones refugiades que arribin a Catalunya i els col·lectius en situació vulnerable que ja es troben a Catalunya en l’actualitat (ja siguin persones refugiades o immigrades o població afectada per la crisi econòmica…).

Per fer donatius a la tasca humanitària de la Creu Roja amb la població refugiada, es pot fer clic aquí.

La Creu Roja crida a la ciutadania a col·laborar amb l’ajuda humanitària a la població refugiada 28-08-2015

La Creu Roja ha posat a disposició de la ciutadania que vulgui ajudar a les persones afectades per la crisi de refugiats als Balcans un seguit de canals per a realitzar donacions.

També s’han desplaçat a la zona dos delegats estatals de la Creu Roja, un dels dos català, que s’integraran en l’equip internacional de l'organització, centrat en atendre les necessitats més urgents de la població en l'àmbit de l'atenció sanitària i en comunicar la situació sobre terreny.

La Creu Roja insta a tots els països d'Europa a unir esforços per compartir l'acollida i protecció dels sol·licitants d'asil i altres refugiats, així com per garantir que l'assistència que es proporciona a totes les persones vulnerables, independentment de la seva situació legal. La Creu Roja ha obert una crida per canalitzar la solidaritat de les persones que vulguin col·laborar, amb diferents canals per fer aportacions:

Telèfon    902 22 22 92
Internet    www.cruzroja.es
SMS    
AYUDA al 28092 (import del missatge,1,2€, destinat íntegrament a l’operació)

     AYUDA al 38088 (import del missatge, 3 €, destinat íntegrament a la operació)
     AYUDA al 38092 (import del missatge, 6 €, destinat íntegrament a la operació)
Ingrés en comptes bancaris    BBVA: ES92 0182 – 2370 – 46 – 0010022227
     Santander: ES44 0049 – 0001 – 53 – 2110022225
     Banc Sabadell: ES31 0081-5232-2800
     Bankia: ES65 2038 1848 3860 0035 9544
     Bankinter: ES75 0128 0010 9701 0012 1395
     La Caixa: ES28 2100 0600 8502 0196 0066
     Banco Popular: ES29 0075 0001 8906 0022 2267     
     Banco Cooperativo Español: ES86 0198 0500 8020 2205 3421

A mesura que la crisi humanitària de refugiats i migrants a Europa segueix creixent i evolucionant, les diferents Societats Nacionals de la Creu Roja de tot Europa, i en particular les dels Balcans Occidentals, augmenten la seva resposta d'assistència a les desenes de milers de persones que arriben cada dia al llarg d'aquesta ruta migratòria.

La Creu Roja Espanyola (CRE) està donant suport a l’operatiu desplegat per la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja als països afectats dels Balcans Occidentals.

Des de diferents punts de l’Estat, la Creu Roja ha enviat dos delegats en Emergències a Grècia, especialitzats en comunicació i salut pública. En coordinació amb la Federació Internacional de les Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja i les Societats Nacionals en el terreny, la delegació estatal ajudarà a atendre les necessitats més urgents de la població, centrant la seva tasca en cures bàsiques de salut, i a informar sobre la situació a la zona i l’acció humanitària de la Creu Roja. El delegat estatal de salut compta amb una àmplia experiència en l’àmbit de l'atenció sanitària i ha intervingut en epidèmies com l'ebola a l'Àfrica Occidental.

D'altra banda, en les últimes setmanes, el Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja ha destinat 1 milió d'euros del seu Fons d'Ajuda per Desastres per donar suport a la tasca de l'organització en els països afectats. A més, ha sol·licitat ajuda per un valor de 3 milions d'euros.

"Cal acabar amb la indiferència. La Unió Europea pot fer més i millor ", afirma Elhadj As Sy, Secretari General de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja. El 2015, Europa està experimentant moviments de població sense precedents des de la Segona Guerra Mundial. Moltes de les persones que arriben a les costes del continent europeu fugen de conflictes, violència, inseguretat i/o persecució als seus països d'origen. En aquest sentit, la Creu Roja mostra la seva preocupació per les creixents necessitats humanitàries de les persones que viatgen en la ruta dels Balcans Occidentals i s'ha compromès a continuar donant suport i assistència humanitària a aquestes persones.

Aliança Humanitària per a la Alimentació Infantil

El proper diumenge dia 23 de Novembre a les 18:30h al Teatre Orfeó de Calella, el Grup Germanor de Malgrat de Mar representarà l’obra de teatre “Pels Pèls”. Una obra de teatre d’humor i intriga on la participació del públic és decisiu en el seu desenvolupament i desenllaç.

 

L’entrada té un cost de 7€ i tota la recaptació anirà destinada al Projecte de l’Aliança per a l’Alimentació Infantil de la Creu Roja. És una manera fàcil i divertida de col·laborar!!!. Anima’t!!!

 

Compra les teves entrades en el mateix teatre a partir de les 17h.

 

Dilluns, 25 d’agost Festa Major a Tordera

 Els Voluntaris de la Creu Roja donen cobertura sanitària als actes de la festa Major de Tordera avui diumenge.

 

A les12.30 hores s'ha donat cobertura a la Carrera del CÓS on els voluntaris han assistit a 5 participants.

 

A les 20.00 hores a la plaça de l'Església, han donat cobertura a la Colla Castellera de l’Alt Maresme on s'ha assistit a una persona.

 

Finalment a les 22.00 hores han donat cobertura sanitària en els focs d'artifici que han estat realitzats davant a la nova plaça de la Concòrdia, sense haver hagut de fer cap assistència.

A les 12.30 hores s'ha donat cobertura a la Carrera del CÓS on els voluntaris han assistit a 5 participants.

 

A les 20.00 hores a la plaça de l'Església, han donat cobertura a la Colla Castellera de l’Alt Maresme on s'ha assistit a una persona.

 

Finalment a les 22.00 hores han donat cobertura sanitària en els focs d'artifici que han estat realitzats davant a la nova plaça de la Concòrdia, sense haver hagut de fer cap assistència.