L’impacte humanitari de la crisi econòmica a Europa podria perllongar-se durant dècades
Informe de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja
n L’informe recull les respostes a la crisi de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja de 42 països.
n El nombre de persones que reben ajuda alimentària de la Creu Roja de 22 països europeus ha augmentat d’un 75% en els tres últims anys, passant de 2 a 3,5 milions.
Molts països europeus segueixen sumits en la pitjor crisi econòmica i social dels últims 60 anys, per la qual cosa l'impacte humanitari es podria continuar sentint durant les pròximes dècades segons revela un informe de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICR).
Una enquesta recent que recull les respostes a la crisi de 42 Societats Nacionals de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja mostra que milions de persones han caigut en la pobresa i que, malgrat el repunt de l'economia en alguns països, moltes persones segueixen patint-ne les conseqüències. Després d’un col·lapse econòmic i social com aquest, restablir els seus mitjans de subsistència els podria suposar molts anys.
"Europa travessa la pitjor crisi humanitària en sis dècades", ha assenyalat Bekele Geleta, Secretari General de la FICR. "En els cinc últims anys, la vida de milions de persones ha caigut en el caos i hi ha la impressió que continua deteriorant-se gradualment, ja que molts que aconsegueixen arreglar el seu dia a dia, segueixen sense tenir estalvis ni cap altre recurs que els permeti suportar despeses imprevistes."
Els resultats d'aquesta radiografia són inquietants. El nombre de persones que reben ajuda alimentària de les Societats Nacionals de 22 països europeus va augmentar d’un 75% en els tres últims anys , passant de dos a 3,5 milions. A Letònia - que oficialment ja va sortir de la crisi- l'ajuda alimentària va augmentar més del triple.
"Constatem la mateixa tendència a tot Europa, no només en aquells països que solen associar-se amb la crisi. A França, més de 350.000 persones han caigut en risc de pobresa en aquests últims anys i diverses Societats Nacionals assenyalen l’augment de persones en risc d’exclusió social i d’un nou grup vulnerable: els treballadors pobres, que tot i que tenen una feina, els costa arribar a final de mes. La Creu Roja i la Mitja Lluna Roja han augmentat l'assistència per ajudar a persones a dins del propi país, fins i tot a Europa occidental, que tradicionalment se centraven més en l'ajuda internacional ", explica Geleta.
L'impacte humanitari de la crisi també es fa notar en el nombre creixent de persones que acudeixen a clíniques i centres de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja per demanar tractament, ajuda financera per comprar medicaments, seguir cursos de formació per a l’ocupació o per sol·licitar prestacions.
"Encara que comprenem plenament que els governs necessiten estalviar diners, aconsellem fermament que s'evitin retallades indiscriminades en la salut pública i el benestar social perquè a llarg termini, això podria costar més", ha afegit Geleta.
A més de presentar l'informe, la FICR ha llançat una campanya de sensibilització pública internacional amb l'eslògan “Pensa d'una altra manera” (#thinkdifferently).
"No tenim totes les respostes, però encoratgem a totes les parts interessades- inclosos nosaltres - a pensar en formes de veure amb la crisi que siguin noves, diferents i creatives. Tots esperem que acabi aviat, però cal que afrontem la realitat i prenguem mesures perquè aquesta crisi humanitària no es converteixi en una crisi social i moral per a Europa ", ha explicat Anitta Underlin, Directora de l'Oficina de la Zona Europa de la FICR.
La presentació pública de l'informe ha tingut lloc avui a Itàlia, un dels països més colpejats per la crisi. Francesco Rocca, president de la Creu Roja Italiana, ha indicat que l'organització treballa amb aquells afectats per la crisi que queden al marge de la societat. "La crisi econòmica dificulta la recaptació de fons, però l'any passat vam gairebé duplicar el nombre de persones que atenem i, actualment, donem suport a 400.000 famílies necessitades", ha assenyalat.
Antecedents
En el primer semestre del 2013, la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICR) va realitzar un exercici de cartografia de les respostes a la crisi econòmica de 42 Societats Nacionals de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja d'Europa i Àsia central (Zona Europa de la FICR). En total, van respondre i van informar 42 Societats Nacionals i l'informe “Pensar d'una altra manera” es basa principalment en les seves respostes i comentaris.
L'objectiu de la cartografia era tenir un panorama de les dificultats que fan front a cada país i la manera en què hi respón la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja. També s’ha volgut mostrar el rostre humà de la crisi i explicar les conseqüències a escala local i comunitària, on la visió i les relacions del voluntariat i membres de l’organització humanitària són úniques.
Més informació a:
- Lloc web de la FICR (en anglès): http://www.ifrc.org/economiccrisis
- Vídeo “In a better world” (en anglès): http://www.ifrc.org/economiccrisis
- Informe “Think differently. Humanitarian impacts of the economic crisis in Europe”: http://www.ifrc.org/PageFiles/134339/1260300-Economic%20crisis%20Report_EN_LR.pdf