150 anys d'emprenedors humanitaris

 

 

Voluntaris de la Creu Roja a L'Alt Maresme

 

La Creu Roja assistirà a les Filipines a 100.000 famílies durant els pròxims 18 mesos

 

Dues setmanes després de l’impacte del tifó Haiyan sobre les Filipines, es comença a conèixer la magnitud real del desastre, el pitjor en les últimes dècades al país asiàtic. Hi ha 10 milions de persones damnificades, entre elles més de 4 milions de desplaçades, 650.000 habitatges destruïts i més de 207 milions d’euros en danys materials. La població necessita, de manera urgent, aixopluc, aigua, sanejament, atenció sanitària, combustible i ajuda humanitària bàsica.

Per tot això, el Moviment Internacional de la Creu Roja està constantment reforçant la seva intervenció, de la mà de la Creu Roja a les Filipines, la primera organització humanitària en donar resposta a les necessitats dels afectats. El seu paper se centra fonamentalment en l’assistència, amb més de 2.400 membres dedicats a l’operatiu d’emergència.

S’ha realitzat una crida d’ajuda per valor de 59 milions d’euros per donar assistència humanitària a 100.000 famílies durant els pròxims 18 mesos, en aquests moments en fase de revisió. L’estratègia d’intervenció de la Creu Roja a nivell internacional s’està centrant en la distribució d’articles no alimentaris; en l’allotjament d’emergència (repartiment de tendals de plàstic i tendes a 60.000 famílies); en l’assistència en matèria de salut (inclòs el suport psicosocial per a 10.000 persones); en la dotació d’aigua i sanejament, a través de diferents accions, com la provisió diària d’accés a aigua segura; i en la recuperació (suport a 50.000 famílies per rehabilitar els seus habitatges i la recuperació dels mitjans de vida de 20.000 famílies).

Per fer-ho possible, la Creu Roja ha desplegat 10 Unitats de Resposta en Emergències (ERU, en les seves sigles en anglès) dels tipus següent: Aigua i Sanejament, Unitat de Cures Bàsiques de Salut, Distribucions de Socors, Logística, Telecomunicacions i Camp Base. “Aquest tipus de desplegament de les ERU és molt important durant els primers moments en una emergència per salvar vides, juntament amb la tasca bàsica de la Creu Roja local, en aquest cas, la Creu Roja a Filipines, amb molta experiència en la gestió de desastres”, destaca Roger Alonso, delegat estatal de la Creu Roja al país asiàtic.

La delegació estatal de la Creu Roja participa activament en aquest operatiu internacional. La seva Unitat d’Emergències d’Aigua i Sanejament treballa a Tacloban, la ciutat més afectada pel tifó, i també ha distribuït ajuda no alimentària (bidons d’aigua, mosquiteres, tendals de plàstic, kits d’higiene personal i eines per reconstruir les cases) al nord de Cebu per a 1.000 famílies, amb la col•laboració de les Societats Nacionals de Filipines i Alemanya.

En total, la Creu Roja ha enviat més de 70 tones d’ajuda humanitària, que ja s’està distribuint. La Creu Roja compta, a més, amb 12 delegats a les Filipines per col•laborar amb la Societat Nacional de les Filipines i el Moviment Internacional de la institució humanitària.

Unitat d’Emergències d’Aigua i Sanejament

L’ERU d’Aigua i Sanejament complerta inclou 5 plantes potabilitzadores (en aquest cas, tenint en compte la magnitud del desastre, s’envien dues plantes addicionals) i l’equipament necessari –mànegues, canonades, dipòsits d’aigua, aixetes, etc- per captar, potabilitzar, emmagatzemar i distribuir fins a 225.000 litres d’aigua al dia. D’aquesta manera, es pot abastir d’aigua potable d’alta qualitat a més de 15.000 persones diàriament durant tres mesos (més de 20 milions de litres durant tres mesos), incloent l’abastiment de centres sanitaris.

Aquest equipament també permet millorar la capacitat de sanejament d’una població de més de 5.000 persones, a través de la gestió de residus sòlids i la instal•lació de latrines, entre d’altres possibilitats.

Per fer-ho possible, la delegació estatal de la Creu Roja compta amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i amb altres contribucions públiques de diferents Comunitats Autònomes i fons propis.

 

Si voleu fer donacions per a la tasca de la Creu Roja a les Filipines, podeu consultar el document adjunt.

Col·labora