150 anys d'emprenedors humanitaris

 

 

Voluntaris de la Creu Roja a L'Alt Maresme

 

Prop de 248.000 persones han rebut suport de la Creu Roja per fer front a l’impacte de la crisi durant el 2012

La majoria d’aquestes persones, 214.869, han rebut aliments o productes bàsics de la Creu Roja a Catalunya el 2012. Entre elles, prop del 30% són infants, col·lectiu prioritari per a l’entitat davant de l’augment de la pobresa infantil.

L’entitat ha iniciat dos nous projectes el 2012 per facilitar el retorn a l’escola dels infants en risc: un per ajudar a cobrir les quotes del menjador escolar i un per costejar llibres i material escolar.

Fins a 247.679 persones han rebut el suport de la Creu Roja a Catalunya per fer front a l’impacte de la crisi econòmica durant el 2012, un 12,85% més que l’any anterior. La majoria d’aquestes persones, 214.869, han rebut aliments o productes de primera necessitat, de les quals el 30% són infants. A més de reforçar els projectes per atendre la infància en risc, l’entitat ha continuat desenvolupant durant el 2012 projectes de proximitat per donar suport a la gent gran en situació vulnerable i programes d’ocupació.

Pel que fa als projectes d’ajuda bàsica, cal destacar la Creu Roja a Catalunya ha arribat a 151.172 persones durant el 2012 a través del Programa d’Aliments de la UE i a 63.697 usuaris amb el projecte dels kits de suport social. Els kits

són lots amb productes alimentaris o higiènics que la Creu Roja va començar a repartir arreu de Catalunya a finals de l’any 2009 i que, només durant l’últim any, han experimentat un augment del 39% del seu nombre de beneficiaris.

 

Paral·lelament a l’augment de les necessitats socials de la població, la Creu Roja també ha rebut un suport creixent del teixit empresarial. La Plataforma Logística Humanitària, espai que la Creu Roja va posar en funcionament l’abril de 2011 per vehicular millor les donacions de les empreses. Només durant el 2012, la plataforma ha recollit donacions valorades en 1.500.000 euros.

Prop de 87.000 infants reben ajudes directes de la Creu Roja durant el 2012

D’entre les persones que han rebut productes alimentaris i de primera necessitat durant el darrer any, 61.525 (28,63%) són infants. Els menors són actualment un col·lectiu d’atenció prioritari per a la Creu Roja, davant de l’augment de la taxa de pobresa infantil, que ja arriba al 26,4% a Catalunya, enfront del 19,1% del conjunt de la població, segons dades recents de l’Idescat. Només el 2012, la Creu Roja ha proporcionat ajuda directa a un total de 86.831 infants.

Durant el 2012, la Creu Roja ha engegat dos projectes per facilitar el retorn a l’escola de la infància en risc. El darrer mes de setembre, la Creu Roja va distribuir 180.000 euros en ajudes per a vestuari, llibres o material escolar, que van beneficiar 3.138 infants en situació de vulnerabilitat, gràcies al suport del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat.

Posteriorment, la Creu Roja va iniciar el mes de novembre un projecte per ajudar a cobrir la quota del menjador escolar a infants en risc, del qual s’estan beneficiant en aquests moments més de 400 menors. Cal tenir en compte que actualment el 38% de les famílies en situació de vulnerabilitat ateses per la Creu Roja no poden fer front a la quota del menjador escolar, segons el 4t estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat de l’entitat, que s’ha presentat recentment i analitza l’impacte de la crisi en la infància i en l’entorn escolar.

Per posar en marxa aquest projecte, la Creu Roja va rebre 125.000 euros dels fons recollits a la Marató per la Pobresa de TV3, però actualment està potenciant noves vies de captació de fons, amb què espera ampliar el seu nombre de beneficiaris.

Més recentment, durant aquestes festes de Nadal, Creu Roja Joventut també ha distribuït joguines entre de 21.832 infants en risc d’exclusió a tot Catalunya, més del doble que fa 4 anys i un 24% més que en l’edició anterior.

A més de reforçar els projectes per atendre la infància en risc, la Creu Roja també ha seguit reforçant les seves actuacions per pal·liar l’impacte de la crisi entre les persones grans. Segons el 3r estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat (juny de 2012), 1 de cada 3 persones grans ha començat a donar suport els seus fills o familiars entre 2010 i 2012, tot i que 7 de cada 10 d’elles també han perdut capacitat d’estalvi en el mateix període.

Enfront d’aquesta situació, 2.224 persones grans han estat ateses durant el 2012 en el servei de proximitat de la Creu Roja, amb què es realitza un seguiment continuat dels usuaris, ja sigui amb visites a domicili (en què es realitzen tasques d’acompanyament, petites reparacions a la llar...) o per via telefònica. A més, 1.624 persones grans han rebut kits amb productes bàsics adaptats a les seves necessitats.

D’altra banda, la Creu Roja ha seguit promovent la formació i la millora de l’ocupabilitat de les persones en situació vulnerable mitjançant el seu àmbit d’ocupació, que ha atès un total de 5.280 usuaris durant el 2012.