150 anys d'emprenedors humanitaris

 

 

Voluntaris de la Creu Roja a L'Alt Maresme

 

La Creu Roja reparteix més de 3.000 ajuts per facilitar la tornada a l’escola dels infants en risc

L’entitat recorda que 8 de cada 10 famílies en situació vulnerable no poden facilitar als seus fills tot el que cal per anar a escola.

L’entitat distribuirà ajudes de vestuari per un valor total de 100.000 euros a 900 infants en risc, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. A més, Creu Roja Joventut repartirà bambes i motxilles a 1.601 infants.

Amb fons propis, la Creu Roja repartirà 25.000 euros en ajudes per a llibres de text, material escolar, quotes d’AMPA i matrícules a 200 infants.

La institució humanitària preveu distribuir beques d’alimentació tant a primària i secundària a prop d’un miler d’infants i joves aquest curs escolar.

La Creu Roja insta a l’administració a accelerar els tràmits per concedir beques públiques de menjador als infants en situació vulnerable.

 

La Creu Roja a Catalunya repartirà enguany més de 3.000 ajudes per facilitar el retorn a l’escola dels infants en situació de vulnerabilitat. Es tracta d’ajudes per cobrir diverses necessitats vinculades al retorn a les aules, relacionades amb el vestuari, els llibres de text i la resta del material escolar, les quotes d’AMPA, les matrícules o les beques de menjador.

Pel que fa a les ajudes de vestuari, la Creu Roja, amb el suport econòmic del Departament de Benestar Social i Família la Generalitat, distribuirà ajudes per valor de 100.000 euros entre 900 infants en risc de tot Catalunya. A aquests ajuts, cal afegir la distribució de 1.064 bambes i 1.601 motxilles que farà Creu Roja Joventut entre nens 

i nenes en situació vulnerable d’arreu del país, així com els ajust de vestuari que reparteixen les assemblees locals i comarcals, cadascuna en el seu àmbit territorial. D’aquesta manera, la Creu Roja vol garantir l’accés a vestuari i calçat bàsic d’hivern  (xandalls, samarretes, abrics, pantalons, jerseis, botes, calçat esportiu…) entre els infants en risc menors de 16 anys.

Per ajudar a cobrir altres despeses d’escolarització, la Creu Roja destinarà 25.000 euros dels seus fons propis, ja sigui per a l’adquisició de llibres de text o material escolar, o per pagar les quotes d’AMPA o matrícules. En total, es distribuiran més de 200 ajuts directes. Per seleccionar els infants beneficiaris d’aquests ajuts i dels de vestuari, s’ha de tingut en compte que les seves famílies tinguin uns ingressos inferiors o iguals a 53

2,51 euros mensuals més 125 € addicionals per cada fill o filla o persona dependent a càrrec, el llindar marcat per l’IPREM (Índex Públic de Renda d’Efectes Múltiples).

Coincidint amb el retorn a les aules, la Creu Roja també demana a l’administració pública que acceleri els tràmits per concedir les beques públiques de menjador als infants que ho necessitin, ja que diversos consells comarcals encara no han finalitzat els processos d’assignació de beques.

Per complementar els ajuts de l’administració, la Creu Roja distribueix beques de menjador a primària entre aquells infants en situació vulnerable que no tinguin les necessitats cobertes amb beques pública. D’altra banda, per als estudiants de secundària en situació vulnerable, seguirà desenvolupant el projecte #Menjarsalinsti, que facilita un àpat al dia als joves mitjançant dues vies. En el cas dels instituts que tenen menjador disponible, la Creu Roja els distribueix els àpats en aquests espais, amb el suport de voluntariat, que, a mé

s realitza activitats de lleure després de dinar. En el cas dels instituts que no tenen menjador, la Creu Roja reparteix targetes de prepagament a les seves famílies, amb l’import equivalent al cost dels àpats, perquè puguin preparar el menjar a casa seva.

També cal recordar que, durant aquest estiu, la Creu Roja han repartit targetes de prepagament per a 4.539 infants en risc. Així, les seves famílies els poden comprar aliments, mentre els menjadors escolars estan tancats durant les vacances.

La pobresa infantil a Catalunya, a l’alça

La institució humanitària recorda que 8 de cada 10 famílies en situació vulnerable no poden facilitar als seus fills tot el que necessiten per anar l’escola. Això afecta el seu rendiment acadèmic i la seva salut emocional del 77% dels casos, segons dades de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya (2013). 

El darrer estudi d’aquest Observatori (2015) també indica que el 92% de les famílies en situació vulnerable ateses per la Creu Roja pateixen inseguretat alimentària a la llar (El 29,5%, lleu; el 40,7%, moderada i el 21,7%, severa). En quant a la població general, les darreres dades de l’Idescat indiquen que la taxa de risc de pobresa entre la infància es va incrementar 1,5 punts entre 2013 i 2014 fins arribar al 28,8%.